Hoofdmenu

Inloggen

Log in om toegang te krijgen tot artikelen voor leden.


Hubertusviering in De Moer bezocht door 150 belangstellenden

(De Moer 30-10-2016)Op het kerkplein van de Sint Joachim kerk in De Moer, een dorp van zo’n 600 inwoners ver in Brabant, werd zondag 30 oktober weer duidelijk hoezeer baas en hond verbonden raken als zij veel tijd in elkaars gezelschap doorbrengen. Een man op leeftijd hield een terriër in de armen. Bij de eerste noten van “Begrüssung” keek de terriër trouw omhoog, waarbij hun neuzen elkaar even raakten.

De Hubertusviering wordt jaarlijks gevierd op de zondag voor 3 november, de naamdag van de heilige Hubertus, de patroonheilige van de jacht. Jagers in groene jassen en Muckmaster-laarzen liefkoosden jachthonden en paarden op het kerkplein. Tijdens een viering door pastoor Luijckx werd stilgestaan bij de oogst en de overvloed die ons landschap ons jaarlijks biedt. De jachthoornblaasgroep ‘De Moertonen speelde het ‘Weidmannsheil’, en ‘Hubertusmarsch’, ; de honden blaften er nerveus doorheen. Tijdens de viering mochten zij op het plein bij de kerk, waar de wijwaterkwast wachtte, de resten van het gezegende brood (Hubkes) opeten.

Het altaar was versierd met een kolossaal gewei en bloemen.

Dat de jachthonden en paarden in De Moer op het kerkplein mogen, was te danken aan pastoor Luijckx. Samen met de lokale jagersvereniging, WBE De Moer eo, organiseerde hij voor het vijfde jaar op rij de Hubertusviering.

De zegening bij de kerk St. Joachim in De Moer trok zo’n 150 belangstellenden. Tijdens de Hubertusviering wordt stil gestaan bij het verhaal van edelman Hubertus die het waagde om op Goede Vrijdag te gaan jagen en tijdens de jacht een groot hert met een lichtend kruis tussen zijn gewei ontmoette. Hubertus liet het hert ongemoeid, ging naar de Bisschop van Maastricht en bekeerde zich tot het geloof. Hij bracht het uiteindelijk tot Bisschop van Luik. Zijn faam breidde zich uit en naast patroonheilige van de jagers is hij ook de heilige die wordt aangeroepen bij bijzondere kwalen zoals hondsdolheid. St. Hubertus staat voor respect voor de natuur, wat de jachtvereniging hoog in het vaandel heeft en nastreeft.

De jagers van WBE De Moer eo zijn jaarrond in hun veld te vinden. Daar voeren zij diverse activiteiten uit, zoals: toezicht houden, assisteren bij aanrijdingen met wilde dieren, natuur aanleggen en onderhouden, diersoorten tellen en populaties monitoren. Onderzoeksbureau CLM rekende uit dat de vrijwillige inzet van Nederlandse jagers gelijk staat aan 13.000 fulltime banen op jaarbasis. Wanneer het seizoen daar is, kan de jager verantwoord wild oogsten. Tijdens de Hubertusviering is daarbij stilgestaan.

 

Nieuws

Hubertusviering 2019
05 november 2019, 13.30
Hubertusviering 2017
02 november 2017, 11.01
Schoonmaakdag 2017
08 maart 2017, 08.51