Hoofdmenu

Inloggen

Log in om toegang te krijgen tot artikelen voor leden.


Fauna meldingen

Aanrijdingen met wild.

Jaarlijks worden er honderden, in het wild levende, dieren doodgereden. Dit noemen wij valwildá en het gaat voornamelijk om reeŰn, edelherten, damherten en wilde zwijnen. Als er een aanrijding heeft plaatsgevonden, dan wordt door de meldkamer van de politie een valwildco÷rdinator opgeroepen. Deze zijn hiervoor speciaal opgeleid en hebben een bijzonder verlof om aangeredená dieren te mogen vervoeren en tevens gewonde dieren uit hun lijden te verlossen. Is het gewonde dier gevlucht, dan zorgt de valwildco÷rdinator er voor dat het gewonde dier wordt opgespoord. Dit gebeurt met behulp van een speciaal getrainde jachthond (=zweethond). De inzet van deze gecertificeerde hond is om te voorkomen, dat een gewond dier dagen ligt te lijden in het bos. Het dode dier wordt vervolgens door de valwildco÷rdinator afgevoerd.

Tips

  • Veel aanrijdingen worden veroorzaakt door een te hoge snelheid.
  • Pas uw snelheid daarom aan, met name na zonsondergang.
  • Bij een snelheid tot 60 km/uur heeft het wild kans uw auto te ontwijken. Deze snelheid biedt ook u nog de mogelijkheid om tijdig te stoppen.
  • Wijk niet uit, houd het stuur recht, dat is voor u het veiligst.
  • Houd er rekening mee, dat er meerdere dieren kunnen volgen.


Wat te doen bij het aanrijden van wild?


  • Bel direct de politie 0900 8844.
  • Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen.
  • Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven.
  • Wacht de komst van de politie of valwildco÷rdinator (rustig) af.
  • Probeer stress bij het dier te voorkomen en houd afstand.

Wat moet u beslist niet doen!

Rijd niet door, dat is strafbaar.á
Ga nooit achter het dier aan, laat dit aan de deskundigen over.
Bel niet met de dierenambulance maar met de politie. In het wild levende dieren, zoals edelherten, wilde zwijnen en reeŰn, hebben weinig kans om na revalidatie te overleven. De dierenambulance ontfermt zich wel overá klein wild, dat is aangereden en nog levend wordt aangetroffen, zoals dassen, vossen, marters en vogels.

Neem het aangereden wild nooit mee. Geef het ook niet aan derden. Het zijn beschermde dieren en de Flora- en Faunawet staat dit niet toe. Dit is dus strafbaar. Alleen de opgeroepen valwildco÷rdinator is bevoegd een dergelijk dier te vervoeren.

Ingeval van een aanrijding met wild kunt u contact opnemen met de politie, deze zal dan de valwild co÷rdinatoren van WBE De Moer eo alarmeren.


Mocht u meer informatie willen of contact met een valwild co÷rdinator dan kunt u contact opnemen met WBE De Moer eo.
 

Nieuws

Hubertusviering 2019
05 november 2019, 13.30
Hubertusviering 2017
02 november 2017, 11.01
Schoonmaakdag 2017
08 maart 2017, 08.51